Детска градина №19 „Щурче“

Мини- проект съвместно с родителите ,,Есенно богатство от витамини: вкусно и здравословно – тематичен цикъл за здравословни храни"

7 ное 2024

Мини- проект съвместно с родителите ,,Есенно богатство от витамини: вкусно и здравословно – тематичен цикъл за здравословни храни".

Деца и родители от втора б група Пчелички се включиха в есенен празник на тиквата в село Горски Извор. Това постави началото на първи етап от Мини- проект съвместно с родителите ,,Есенно богатство от витамини: вкусно и здравословно – тематичен цикъл за здравословни храни“

Учители, родители и деца се запознаха с разнообразното приложение на тиквата и ползите от всички есенни плодове.

Идеите които обмениха с ,,майсторките“ на есенни вкусотии предстоят да бъдат претворени във вторият етап на проекта-

„Тиквата, ябълката, дюлята, крушата, гроздето – вълшебство и богатство на ЕСЕНТА!“- кулинарни изкушения.

Интересни факти за тиквата, ябълката, дюлята, крушата и гроздето

Не напразно е казано за тиквата е “ЦАРИЦА“ , и всички каляски в приказките са имитация на тиква- латинското и име е „Кукурбита Пепо. Единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.
Ябълките правят чудеса– нито един друг плод не съдържа толкова много витамини и минерални вещества. Не случайно поговорката гласи: „Който яде по ябълка на ден, няма нужда да ходи на лекар“.

Дюлята – витаминна бомба през есента. Интригуващ факт, обвързва името на Парис и известната златна ябълка, която подарява на богиня Афродита. Преди да се запитаме какво общо има въпросната ябълка с дюлята – съществуват доказателства, че по онова време в знаменитата Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Този факт навежда историците на мисълта, че ябълката всъщност е била… дюля.

Крушата – богатство от витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Крушата е плод, познат от дълбока древност, наречен от Омир в неговата „Одисея“ „подаръка на боговете“. Не е ясно кои първи култивират крушите – древните римляни или гърци, за да ги направят по-меки и сочни. През 18 век френски и белгийски селекционери се заемат с подобряване на сортовете и така крушите се превръщат в ароматни, сочни и вкусни плодове.

Гроздето – Защо да хапваме грозде? То е един от най-полезните и обичани плодове, особено поради тръпчивия му вкус, свежа текстура, сочност и атрактивен цвят. Добрата новина е, че тези плодове са пълни с основни хранителни вещества и са почти като лекарство що се отнася до различните ползи за здравето, които те предоставят.

Първи етап от мини проект ,,Есенно богатство от витамини" група "Пчелички"

Втори етап от Мини- проект "Есенно богатство от витамини" 2Б група "Пчелички"